| NL | EN | FR |

Herkomst van de Phalaenopsis

De allereerste beschrijving van een phalaenopsissoort gaat terug tot het jaar 1704 toen jezuïetenbroeder Georg Joseph Kamel de huidige phalaenopsis aphrodite beschreef.

De Zweedse botanicus Linnaeus, beschrijft in 1753 de epidendrum amabile, die men nu kent als Phalaenopsis amabilis. Maar, al in het jaar 1750 zag de Duitse botanicus G.E. Rumphius planten van dit soort op Ambon en publiceerde een beschrijving ervan. Twee jaar later nam een zekere Peter Osbeck op zijn route van China naar Engeland enkele gedroogde exemplaren mee van een eilandje in de buurt van Java. Hij nam deze planten mee naar Europa en bezorgde ze bij Linnaeus.

In het begin van de 19de eeuw vinden nieuwe phalaenopsissoorten hun weg naar welgestelden in Engeland, Frankrijk en Duitsland. Het was niet makkelijk en goedkoop om dit soort planten helemaal uit Azië per boot over te laten komen. Dit zegt natuurlijk wel iets over hun bijzondere sierwaarde in die tijd. Rond 1760, zijn de eerste tropische orchideeën ingevoerd naar de koninklijke botanische Tuinen in Kew (Engeland).Alleen de koninklijke familie kon zich zulke kostbare planten veroorloven.

Het geslacht Phalaenopsis werd in 1825 beschreven door de Nederlandse botanicus Dr. C.L. Blume, die werkzaam was in de Royal Botanic Gardens in Buitenzorg (tegenwoordig BOGOR genaamd) op het eiland Java. Het verhaal wil dat hij tijdens een van zijn tochten een groep vlinders vrijwel bewegingsloos zag dwarrelen bij een boom. Het bleken orchideeën te zijn. Hij noemde ze Phalaenopsis amabilis. ‘Amabilis’ betekent ‘lieflijk’. Phalaenopis komt van de woorden ‘phalaina’, dat nachtvlinder betekent, en ‘opsis’, dat ‘lijkt op’ betekent.

Op Java groeien ze op boomtakken en in rotsspleten, vaak in de buurt van beekjes en rivieren. Phalaenopsis behoort tot de epifyten, wat wil zeggen dat zij in staat is te groeien op een boom of andere vaste ondergrond, zonder deze te parasiteren.

Een belangrijke stap vooruit is dat in de eerste helft van de 20ste eeuw de invitrocultuur voor de Phalaenopsis werd ontwikkeld door Professor Morel in Frankrijk en Professor Knudson in Amerika. Hierdoor kon men grote aantallen produceren tegen redelijke kosten. Inmiddels is deze prachtige plant niet meer weg te denken en wordt wereldwijd in groten getale geproduceerd.

     CYMPHA ORCHIDEEËN BV IS GESPECIALISEERD IN HET KWEKEN VAN DE PHALAENOPSIS ORCHIDEE, VOLG ONS NU OOK VIA FACEBOOK

     Cympha Orchideeën BV © 2015