| NL | EN | FR |

Temperatuur en licht

De ideale dagtemperatuur ligt tussen de 20°C tot 22°C. De Phalaenopsis orchidee vraagt veel licht maar verdraagt geen direct zonlicht, zeker niet in de zomermaanden.

Een plaats op de vensterbank, gericht op het (noord) oosten of (zuid)westen is ideaal. Wanneer de bladeren geel worden, kan dit een teken zijn van te veel direct zonlicht. Het uitvallen van bloemknoppen of donkergroene bladeren wijzen op een mogelijk gebrek aan licht.

Water en vochtigheid

Giet het water voor deze orchidee niet in het hart van de plant, maar juist op de aarde in de pot. Het ideale gietwater is handwarm. Geef de orchidee het liefst vroeg op de dag water.

In zijn natuurlijke omgeving kent de Phalaenopsis een hoge luchtvochtigheid. Wilt u de plant opkweken of vermeerderen, dan lukt dat het beste op vochtige plaatsen, zoals bijvoorbeeld een keuken, badkamer of serre.

Grond en bemesting

Het is belangrijk dat de Phalaenopsis in een luchtige grond staat, die voor een vochthoudende drainage zorgt. Speciale orchideeëngrond, die bij de meeste tuincentra te koop is, is daarvoor ideaal. Gebruik liever geen gewone potgrond.

Omdat er in de luchtige orchideeëngrond vaak weinig voedsel zit, kunt u de Phalaenopsis het best via het gietwater bemesten. Hiervoor is speciale orchideeënmest te koop. Bemesten is nodig in de maanden maart tot en met oktober, zo’n twee keer per maand.

Na de bloei

Als een Phalaenopsis is uitgebloeid, kunt u proberen hem opnieuw in bloei te krijgen. Daarvoor is het nodig om de tak boven het tweede ‘oog’ af te knippen. Het gaat hierbij om verdikkingen op de tak. U moet van onderaf met tellen beginnen.

Als de Phalaenopsis luchtwortels ontwikkelt die buiten de pot gaan groeien, dan is dit een teken dat de orchidee het naar zijn zin heeft. Laat de wortels gewoon zitten. U hoeft ze niet terug te stoppen in de pot met het gevaar dat u de wortels beschadigt.

     CYMPHA ORCHIDEEËN BV IS GESPECIALISEERD IN HET KWEKEN VAN DE PHALAENOPSIS ORCHIDEE, VOLG ONS NU OOK VIA FACEBOOK

     Cympha Orchideeën BV © 2015